Συγγραφές - Εκδόσεις


 


Κεντρική
Μόνιμα Κείμενα
Προσωρινά Κείμενα
Επίκαιρα
Μουσική Παράδοση
Σητειακές Κοντυλιές
Προσωπικές πληροφορίες

 


1. Η ιδέα της προσφυγής στο χαρτί και την πένα, μου ήλθε ξαφνικά.

Αναπήδησε μέσα από την παντελή έλλειψη πληροφοριών και άλλων ιστορικών στοιχείων για τη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης, από τις Ελληνικές Βιβλιοθήκες.

Στις Βιβλιοθήκες της Αθήνας, όπως στην Εθνική, στη Γεννάδειο, των Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, του Ηρακλείου στη Βικελαία Δημοτική, υπήρχαν και υπάρχουν πολλές φωνές, με πληθώρα από διάφορα «ιστορικά»-διαφημιστικά κείμενα, καλά προσανατολισμένα, αλλά όχι για τη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης.

Χάρηκα γι’ αυτή τη διαπίστωση, την αντιμετώπισα με ιδιαίτερη αγάπη και συγκίνηση για την ευαισθησία των Συγγραφέων και εκείνων που προσανατολίζουν σε τέτοιες ενέργειες, που τις ζήλεψα με την καλή έννοια. Δεν χάρηκα όμως από την απουσία της μουσικής, του βιολιού και γενικά από τα δρώμενα στα θέματα της Παράδοσης στο χώρο της Ανατολικής Κρήτης. Γι’ αυτά, άκρα σιωπή-παγερή σιωπή-σκοτάδι. Κάπου κάπου, από ελάχιστα βιβλία, με ρότα προς άλλο στόχο όπως είπαμε, άφηναν κάποια αναλαμπή στιγμιαία, χωρίς συνέχεια, χωρίς ολοκληρωμένη εικόνα.

Μουδιασμένος, απογοητευμένος και συνάμα με αίσθημα περιφρόνησης στις ιδέες μου, τις αντιλήψεις μου και τα πιστεύω μου για τη μουσική παράδοση του τόπου μου, με πολύ χρόνο δουλειάς πάνω σ’ αυτήν, ύστερα από αυτές τις διαπιστώσεις, απορούσα, προσπαθώντας να δώσω απάντηση στο ερώτημα που μέσα μου ορθωνόταν πελώριο: «Γιατί ;»

2. Στη δίνη αυτή των σκέψεων και των συναισθημάτων, πήρα την απόφασή μου να αποδυθώ στον αγώνα που επιβάλλεται και απαιτείται, για να καλύψω το κενό, την απουσία, την ανυπαρξία.

Μια φωνή, μα ζωντανή, στεντόρεια και πειστική προσδοκούσα να εγκαταστήσω στα ιερά αυτά τεμένη της μάθησης και της πληροφόρησης.

Αυτή θα είναι από την πολύχρωμη και φανταχτερή εικόνα της μουσικής που αγνοήθηκε, που απουσίαζε από τη σύναξη των εικόνων στις Βιβλιοθήκες. Θα είναι η ηχώ της φωνής των προγόνων μας.

Η προσφυγή στην πένα και το χαρτί, είναι πια γεγονός. Η πρόθεση, σταθερά προσανατολισμένη στην έρευνα και την καταγραφή της μυσταγωγίας που συντελείται με τη μουσική, όταν αυτή ακούγεται από τα βάθη των αιώνων, φορτωμένη με τα πιστεύω, τις αρχές, τα ήθη και τα έθιμα εκείνων που προηγήθηκαν και τώρα είναι απόντες.

Αυτούς τους χώρους επιδίωξα να ερευνήσω και να ανασύρω από αυτούς, από τα βάθη του χρόνου, τα όργανα τα μουσικά, τους ήχους των και τα τραγούδια του λαού που συνθέτουν τη μουσική μας παράδοση.

3. Με αυτά τα συναισθήματα και τις προσδοκίες προχώρησα στη συγγραφή του πρώτου βιβλίου-πραγματεία.

Αυτή ήταν η αρχή που είναι πάντα δύσκολη.

Η συνέχεια έρχεται μόνη της. Ακολούθησαν και άλλα βιβλία, γιατί ήθελα να ολοκληρώσω το θέμα, να δώσω σαφή, ζωντανή και εναργή την εικόνα της μουσικής μας παράδοσης, μα πρώτα απ’ όλα αληθινή και πραγματική.

3.1 Πρώτο βιβλίο : «Ανιχνεύοντας στους δρόμους της Μουσικής Παράδο-

σης – Ανατολική Κρήτη» -΄Εκδοση Α, έτος 2003- ISBN 960-92304-0-7.

Δεύτερο βιβλίο: Το ίδιο σε Β΄έκδοση βελτιωμένη, έτος 2004.

ISBN 960-92304-1-5.

Στόχος του βιβλίου είναι να ερευνήσει τις πηγές της μουσικής μας παράδοσης και την προέλευση, καθώς και τα μουσικά όργανα πάνω στα οποία η μουσική αυτή δημιουργήθηκε και διαμορφώθηκε.

3.3 Τρίτο βιβλίο : « Γνωριμία με τη Μουσική Παράδοση της Ανατολικής Κρήτης». ΄Εκδοση Α΄-΄Ετος 2004 – ISBN 960-92304-2-3.

Το βιβλίο περιγράφει και παρουσιάζει το χρώμα και την εικόνα της μουσικής μας παράδοσης, όταν αυτή είναι ενεργή ανάμεσα στο λαό. Το βιβλίο περιλαμβάνει και πολλά λαογραφικά στοιχεία.

3.4 Τέταρτο βιβλίο : «Στρατής Καλογερίδης-Το μουσικό έργο του-Η συμβολή του στην Παραδοσιακή Μουσική της Ανατολικής Κρήτης».

΄Εκδοση Α΄-΄Ετος 2004 – ISBN 960-92304-3-1.

Το βιβλίο συγγράφτηκε τιμής ένεκα στο Μεγάλο της Μουσικής μας Παράδοσης δημιουργό, που συντέλεσε στη διατήρηση και εξασφάλιση της μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης, αλλά και στη δημιουργία μιας μουσικής εικόνας απαράμιλλου κάλλους, σε ποικιλία ακουσμάτων και μελωδικότητας.

3.5 Πέμπτο βιβλίο : «Μουσική από την Παράδοση της Ανατολικής Κρήτης».΄Εκδοση Α΄-΄Ετος 2005 – ISMN M – 9013066-0-8.

Στο βιβλίο καταγράφεται σε παρτιτούρες η Μουσική Παράδοση του λαού της Ανατολικής Κρήτης, όπως αυτή έφθασε μέχρι των ημερών μας από τα βιολιά, τα μαντολίνα και τις λύρες των ανώνυμων λαϊκών οργανοπαιχτών.

Η μουσική αυτή καταγράφεται διασκευασμένη, σύμφωνα με την προσωπική μου τεχνοτροπία, ευαισθησία και έμπνευση. Εξ άλλου, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρότυπο, παρά μόνο ο βασικό «κορμός» κάθε κοντυλιάς, που διακοσμείται ανάλογα, από τον εκτελεστή της μουσικής αυτής.

3.6 ΄Εκτο βιβλίο : « Ο Αγώνας για τη μουσική παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης».’ Εκδοση Α΄-΄Ετος 2008 – ISBN 978–960-92304-4-5.

Το βιβλίο αναφέρεται στην αρθρογραφία στον τύπο από το έτος 1996, σε θέματα που αφορούν τη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης και άλλα συναφή με αυτήν.

4. Τα παραπάνω βιβλία, έχουν διανεμηθεί δωρεάν στις Β ι β λ ι ο θ ή κ ε ς:

Α΄ Α Θ Η Ν Ω Ν

4.1 Εθνική Βιβλιοθήκη: ΄Όλα τα βιβλία.

4.2 Γεννάδειο Βιβλιοθήκη : ΄Όλα τα βιβλία.

4.3 Μουσείου Μπενάκη : ΄Όλα τα βιβλία.

4.4 Μουσικών Λαϊκών Οργάνων ¨΄Όλα τα βιβλία.

4.5 Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών : ΄Όλα τα βιβλία.

Β΄ Ε Π Α Ρ Χ Ι Α Σ

4.6 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας : Το πρώτο βιβλίο.

4.7 Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης: Το 2ο , 3ο και 5ο Βιβλίο.

4.8 Δημοτική Βιβλιοθήκης Ξάνθης : Το 2ο και το 3ο βιβλίο.

4.9 Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Το 2ο ,3ο ,5ο βιβλίο.

4.10 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας: Το 2ο , 3ο και 5ο βιβλίο.

4.11 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κερκύρας : Το 2ο , 3ο και 5ο βιβλίο.

4.12 Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών : Το 2ο , 3ο και 5ο βιβλίο.

4.13 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης : Το 2ο , 3ο και 5ο Βιβλίο.

4.14 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου-Κοραής. Το 2ο , 3ο και 5ο βιβλίο.

4.15 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου : ΄Όλα τα βιβλία πλην του πρώτου.

4.16 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων : ΄Όλα τα βιβλία πλην του δεύτερου.

4.17 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης : ΄Όλα τα βιβλία.

4.18 Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου : ΄Όλα τα βιβλία.

4.19 Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγ. Νικολάου:΄Όλα τα βιβλία πλην το 2ο

4.20 Δημοτική Βιβλιοθήκη Σητείας Βιτσέντζος Κορνάρος: ΄Όλα τα βιβλία.

4.21 Φραγκούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Τουρλωτής: ΄Όλα τα βιβλία.

4.22 Λαογραφικού Μουσείου Σητείας : ΄Όλα τα βιβλία πλην του πρώτου.

Γ’ Ε Ξ Ω Τ Ε Ρ Ι Κ Ο Υ

Σεβέρειο Βιβλιοθήκη Κύπρου . Το 2ο , το 3ο και το 5ο βιβλίο.


ΗΛΙΑΣ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ
 

 

Κεντρική | Μόνιμα Κείμενα | Προσωρινά Κείμενα | Επίκαιρα | Μουσική Παράδοση | Σητειακές Κοντυλιές | Προσωπικές πληροφορίες