Πρόγραμμα "Θαλήτας"


 


Κεντρική
Μόνιμα Κείμενα
Προσωρινά Κείμενα
Επίκαιρα
Μουσική Παράδοση
Σητειακές Κοντυλιές
Προσωπικές πληροφορίες

 


ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ταχ. Δ/νση :Πανεπιστημιόπολη-Ζωγράφου Ταχ. Δ/νση Νικηφόρου φωκά 1 και Μελισσηνού
Τηλέφωνο 0107277935 741 00 Ρέθυμνο Κρήτης
ΦΑΞ 0107248979 Τηλέφωνο 0831025146Προς : Αθήνα 15 Μαρτίου 2002

κ. Οικονομάκη Ηλία
Μπουκουβάλα 15
114 75
Γκυζη


Αγαπητέ κύριε Οικονομάκη

Θα ήθελα, ως επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «Θαλήτας: Η βιολιστική παράδοση στην Κρητική δημοτική μουσική » να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους όλων των μελών της ερευνητικής ομάδας, για την πρόθυμη συνεργασία και την ουσιαστική συμβολή σας στο δύσκολο έργο μας.

Ευχαρίστως σας πληροφορώ ότι η συγκομιδή υπήρξε εντυπωσιακή. Ηχογραφήσαμε και βιντεοσκοπήσαμε 700 περίπου μελωδίες της βιολιστικής παράδοσης από την Ανατολική και Δυτική Κρήτη και πήραμε ηχογραφημένες 59 εκτενέστατες συνεντεύξεις με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.΄Ηδη έχομε καταγράψει στο πεντάγραμμο 130 μελωδίες και έχουν αναλυθεί μουσικολογικά πολλές απ’ αυτές. ΄Ολο το μουσικό και τεκμηριωτικό υλικό της συλλογής καταχωρίζεται σε ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που κατασκευάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό. ΄Οταν ολοκληρωθεί και η εισαγωγή των στοιχείων που προέρχονται από την καταγραφή του υλικού στο πεντάγραμμο και τις μουσικές αναλύσεις,η βάση θα εγκατασταθεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε σοβαρός ερευνητής της εν λόγω παράδοσης.

Εξαιρετικής σημασίας θεωρώ και το γεγονός ότι με το πρόγραμμα αυτό δόθηκε η ευκαιρία σε αρκετούς από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς μας φοιτητές να αποκτήσουν μια πλούσια ερευνητική εμπειρία και το σπουδαιότερο, να παρακινηθούν να ασχοληθούν ειδικότερα με τη μουσική παράδοση του νησιού μας.΄Ηδη δυο απ’ αυτούς εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον να εκπονήσουν τη διδακτορική τους διατριβή πάνω σε θέματα που αφορούν την κρητική παραδοσιακή μουσική.

Ακόμη πιο σημαντικό θεωρώ και το γεγονός ότι με την προσπάθειά μας αυτή, καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε τους φορείς της εν λόγω παράδοσης, να τους αναπτερώσουμε το ηθικό και να τους παρακινήσουμε να μεταδώσουν στους νεότερους την πολύτιμη εμπειρία τους. Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση πληροφορίθηκα ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μουσικές εκδηλώσεις με βιολί σε όλη την Κρήτη, ότι έχουν οργανωθεί τιμητικές εκδηλώσεις για βιολάτορες και ότι έκδόθηκαν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικοί δίσκοι.

Πολύ σύντομα ελπίζομε κι εμείς να εκδώσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και ιδίως τα δυο CD που έχομε προγραμματίσει, ένα από την Ανατολική και ένα από τη Δυτική Κρήτη, με αντιπροσωπευτικές και τεχνικά άρτιες ηχογραφήσεις.

Τέλος, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου και να τονίσω ότι η κρητική παραδοσιακή μουσική αποτελεί ένα ανεκτίμητης αξίας θησαυρό, που δεν θα μπορούσαμε να καταγράψουμε χωρίς τη δική σας βοήθεια.

Μαζί με το ευχαριστήριο αυτό γράμμα, σας αποστέλλω και το ηχογραφημένο υλικό που σας αφορά με συνοδευτικό πίνακα περιεχομένων.

(Σημείωση: Το υλικό αυτό ανήκει στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.

Με εκτίμηση και θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή σας

Αμαργιανάκης Γεώργιος

Καθηγητής Εθνομουσικολογίας* * * * * * * * * * * * *


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ « ΘΑΛΗΤΑΣ »
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ ΚΑΣΕΤΑΣ


Α΄ Πλευρά

Βιολί : Οικονομάκης Ηλίας

Κιθάρα : Ψαρουδάκης Νίκος ή Καραντώνης

Λαούτο : Καραβιράκης Νίκος(Λ 27) Κοντυλιές του Φα ματζόρε του Καλογερίδη (επανάληψη)

(Λ 28) Νέος πηδηχτός του Καλογερίδη, Ρε ματζόρε.

(Λ 29) Κοντυλιές Σητειακές - Μεραμπελιώτικες στο Λα

(Λ 30) Κοντυλιές του Καλογερίδη, Ντο ματζόρε

(Λ 31) Κοντυλιές του Καλογερίδη, Ρε ματζόρε.

(Λ 35) Κοντυλιές του Φα ματζόρε του Καλογερίδη

(Λ 36) Σητειακός πηδηχτός Σολ ματζόρε του Καλογερίδη

(Λ 37) Κοντυλιές του Λα με ασκομαντούρα του Καλογερίδη

(Λ 38) Κοντυλιές του Λα ή χτικιάρης

(Λ 39) Κοντυλιές του Ρε ματζόρε

(Λ 40) Μαλεβιζώτικες κοντυλιές του ΚαλογερίδηΒ Πλευρά

Βιολί : Οικονομάκης Ηλίας

Κιθάρα : Ψαρουδάκης Νίκος ή Καραντώνης(Λ 52) Κοντυλιές ανάμικτες με ασκομαντούρα

(Λ 53) Κρητική νυκτωδία του Καλογερίδη

(Λ 54) Κοντυλιές του Ντο του Καλογερίδη

(Λ 55) Στειακοπούλα

(Λ 56) Ερωτόκριτος του Καλογερίδη

(Λ 57 Νυφίστικος (στο στόλισμα της νύφης)

(Λ 58) Νυφίστικος (στο γαμήλιο τραπέζι)

(Λ 59) Κοντυλιές του ΜπαριταντωνάκηΗΧΩ ΤΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ.΄Αρθρο δημοσιευμένο

στην εφ. ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ - Φεβ/ριος 2006

 

Κεντρική | Μόνιμα Κείμενα | Προσωρινά Κείμενα | Επίκαιρα | Μουσική Παράδοση | Σητειακές Κοντυλιές | Προσωπικές πληροφορίες